Untitled Document
SPECIJALNA PONUDA
PRIJAVA NA MAILING LISTU
IZDVAJAMO IZ PONUDE
O SPORTSKOM PLESU

O SPORTSKOM PLESU

Sportski ples je najlepši dvoranski sport i spada u najzahtevnije sportske aktivnosti.

Brojni su pokazatelji koji opravdavaju epitet ''sportski''.

Najbitniji su snaga, brzina, koordinacija, izdržljivost, gipkost, muzička interpretacija, gracioznost, disciplina i timski rad.

Način izvodjenja tehnike i koreografije zahteva posebnu estetiku koja sportski ples vezuje za pojam ''umetnost''.Iz tog razloga sportski ples predstavlja most izmedju umetnosti i sporta.

U sportskom plesu govorimo o četiri takmicarske discipline.

  • Prvu disciplinu predstavlja takmičenje u latino-američkim plesovima (samba,ča ča ča,rumba, paso doble i džajv).
  • Drugu disciplinu predstavlja takmičenje u standardnim plesovima (engleski valcer,tango,bečki valcer,slow fox i quick step).
  • Treću disciplinu predstavlja takmičenje u svih deset plesova (kombinacija).
  • Četvrtu disciplinu predstavlja takmičenje u formacijama (timovi od osam parova plesu latino-američke ili standardne plesove).

Sva takmičenja se odvijaju po starosnim kategorijama.U okviru svake kategorije postoje priznati razredi rangiranja.Takmičenja mogu biti podeljena i na amatersku i profesionalnu kategoriju.

Sportski ples je nastao iz oblika drustvenog plesa tako sto su plesne zabave prerasle u takmičenja.Svoj pobedonosni pohod je započeo 1920. godine u Engleskoj gde se najpre zapocelo sa organizovanim razvojem i standardizacijom koraka i plesnih pravila.U to vreme je u Engleskoj osnovan prvi nacionalni sportsko-amaterski savez.Prvo zvanicno svetsko prvenstvo je održano u Londonu 1922. u standardnim plesovima.Jedno od najpoznatijih takmičenja od početka razvoja sportskog plesa je otvoreno prvenstvo Velike Britanije koje se održava u gradu Blackpoolu od 1931. godine.Sa organizovanim razvojem i medjunarodnim priznanjem sportski ples je zlatno doba doživeo posle 1950.
Prva Svetska federacija je osnovana 1935. godine u Pragu a jedna od osnivača je bila i Jugoslavija.Posle drugog svetskog rata se ponovo organizuje 1956.godine a 1990. menja ime u International Dance Sport Federation (IDSF). Ova organizacija 1995. godine dobija potvrdu od Medjunarodnog olimpijskog komiteta da se sportski ples priznaje kao sportska disciplina a 1997. godine postaje punopravni član Medjunarodnog olimpijskog komiteta.Poslednjih godina osnovni zadatak IDSF je uključenje sportskog plesa u olimpijske sportove.

Obzirom da je Plesni klub RUMBA član Plesnog saveza Srbije preko koga je i član IDSF- a, naše takmičare možete videti na takmičenjima u sportskom plesu širom sveta.

Sve dodatne informacije možete dobiti na sledeće telefone: Tel: 011 /  2341 471 / Tel/fax: 011 / 2340 737/ e-mail dancecentar@rumba.co.yu